Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

S panem Hatemem jsem se setkal osobně - je to velmi kultivovaný pán s mnohými správnými názory, ale na některé otázky neuměl odpovědět. Studuje staré texty a tvrdí, že Hrbkův překlad je nepřesný. Těžko posoudit, protože staroarabštinu umí jen málokdo. Z jeho článků a i z osobního pohovoru je cítit, že by rád islámskou nauku reformoval; tedy dal takový výklad, který by eliminoval násilné pasáže, třeba formou cílenou na historické události. Islámu se však nevzdá.

Reformátorů bylo v minulosti více, ale žádný neuspěl. Jak lze chápat Mohamedův odkaz vidíme nejlépe tam, kde se v plné šíři praktikuje: v islámských státech. 1400 let neměnné Písmo, protože je to slovo Boží, nikdo nepředělá. Je v rozporu s evropským právem a tradicemi a proto nemá co v Evropě pohledávat - postavit mimo zákon!

2 0
možnosti
Foto

"Hrbkův překlad je nepřesný"... Ani učenie Ježiša, ktoré je známe z Nového zákona s veľkou pravdepodobnosťou nie je preložené z pôvodného jazyka dokonale. Napriek tomu je jasné, či si ho človek prečíta v angličtine, češtine, nemčine atď. Podstata je stále tá istá - ukazuje cestu k ľudskosti, zušľachteniu, duchovnému zdokonaleniu atď. atď. Podstata islamu, a to je potvrdené na mnohých a mnohých miestach nie len Síry a Hadísov, ale aj Koránu, je poltická doktrína znakmi podobná fašizmu.

"Těžko posoudit, protože staroarabštinu umí jen málokdo"... Pána Berrezougu som už pred 3 rokmi poprosil, aby predložil takú verziu alebo vydanie Koránu, ktorá nie je nenávistná voči inovercom, ktorou sa nedajú ospravedlniť islamské teroristické útoky atď. Doteraz tak nespravil. Zjavne neexistuje. A tomu nasvedčujú aj iné veci.

S Vašim druhým odsekom plne súhlasím.

2 0
možnosti
Foto

Já bych chtěl opravit, to co mi vadilo už v minulém blogu. Mohamedova biografie je "síra". A "súra" je kapitola Koránu.

1 0
možnosti
Foto

Ďakujem za upozornenie. Opravil som to. Zvyk - železná košeľa...:-(

0 0
možnosti
  • Počet článků 113
  • Celková karma 12,36
  • Průměrná čtenost 1207x
bežec na dlhé trate a dekonšpirátor; teda mám za to, že za zlom vo svete nie sú ani USA, ani Židia, ani tajné spolky, ale prepestovaný rozum, absolútna neznalosť zmyslu života, duchovná lenivosť. Neschvaľovateľ ruskej okupácie Ukrajiny, kritik socializmu s "ľudskou tvárou", aktívny skeptik poukazujúci na nebezpečenstvá vyplývajúce zo pseudohumanizmu, fanatického multikulturalizmu. z totálne prekrúteného učenia proroka Mohameda jeho následovníkmi, širenia ich politickej ideológie pod maskou náboženstva, slepej viery v toto učenie zo strachu pred fanatikmi, alibizmu moslimských a tiež európskych lídrov, ktorí otvárajú dvere tejto "novej" totalitnej ideológii.  

Na blogu iDnes od 10.1.2010 článkom "Čo je cennejšie, zdravie, alebo poznanie?". Na blogu Sme od r. 2007. http://burkert.blog.sme.sk/