Nie som rovnocenným súperom pre Hatema Berrezougu; „len“ kladiem nepohodlné otázky

16. 01. 2019 23:55:00
A stačí to napr. k tomu, že pán Berrezouga si musí pomáhať pokusmi o posmech na moju adresu, a to už v úvode, resp. v názve svojho článku, ktorý mi nedávno „venoval“ a ku ktorému (opäť) nepovolil diskusiu.

A nejde v ňom len o znevažovanie proti mne.

Pán Berrrezouga, ak si niekto zo sviatku narodenia Ježiša Krista robí sviatok darčekov alebo obžerstva, je to jeho vec. U mňa, a zďaleka nie len u mňa, ani jedno ani druhé neplatí. Ja by som si nedovolil ani len nepriamo povedať, že Vy sa cez ramadán po nociach napchávate; aj keby to bola pravda. Snažím sa poukazovať na zvrátenosti totalitnej ideológie islam a nebezpečnosť jeho šírenia a propagácie; nie posmievať sa moslimom.

A výsmech, alebo Vašu nadradenosť, je cítiť aj z ďalších Vašich úvodných riadkov: „jistý pán Burkert“..., akoby som sa na blogu objavil len teraz nedávno ako nejaký troll..., alebo: „...Burkert ala „dekonšpirátor“ si vzal na sebe úkol odhalit jednoho „mohamedána“.“...

A nie je to len posmech, ale v ďalšom texte neraz aj zavádzanie. Vopred upozorňujem tých, čo nemajú čas a chuť na dlhšie čítanie v danej téme, že tento môj článok rozhodne nie je krátky. Má 15 strán A4. Na strane druhej, tento môj článok osobne zaraďujem medzi top 10 z celkovo cca 500, ktoré som doteraz napísal. Aj keď ich celková úroveň môže byť nízka.

Nižšie postupne reagujem na Vaše tvrdenia v článku O Vánocích, aneb když je někdo přejedený, ale stále má místo pro Berrezougu, ktorý ste mi nedávno „venovali“.

Poznámka:

Najpr, v kurzivách vždy uvádzam Vaše vyjadrenia, a pod nimi, klasickým písmom, sú moje vyjadrenia, prípadne otázky:

Šéf Al-Firdausu mi vyhrožoval odpadlictvím, Lhoťan mě obvinil, že jsem vůdce radikálních muslimů v ČR a dvojitý agent IS a teď jistý pán Burkert aka „dekonšpirátor“ si vzal na sebe úkol odhalit jednoho „mohamedána“.

Ak druhých ľudí spomínate v negatívnom zmysle, mali by ste ich o tom informovať (podľa názvu Vášho článku to nezistia), aby sa k tomu mohli prípadne vyjadriť.

Označenie „dekonšpirátor“ mám vo svojom popise na blogu vysvetlené zjavne v úplne inej súvislosti ako tej, ktorú mi pripisujete. A islam, ako totalitná ideológia, bol spoznaný už dávno.

Tu nejde o Vašu osobu. Ja iba trošičku „rozleptávam“ ružový lak, ktorý sa na islam opakovane snažíte nanášať, čím lepšiu inú pozitívnu reklamu islamu v Čechách, ako touto formou, si je len sťažka možné predstaviť.

Co mají všechny tyhle osobnosti společného i přes odlišnost původu a kultur? Slepé přesvědčení, že vedou posvátný boj za ochranu a zachování toho, co sami považují za jedinou Pravdu a jediné Dobro.

Naozaj si musíte pomáhať tým, že mi pripisujete to, čo neviete, a ani nemôžete dokázať, a čo ma stavia do negatívneho svetla? A ak sa mi pritom ešte snažíte pripísať aj slepú vieru, práve Vy, ktorý obhajujete islam (ktorý slepú vieru od moslimov vyžaduje, resp. na nej stojí), tak to je naozaj silná káva.

Pán Berrezouga, to islam predpisuje boj - Boj proti tým, ktorí sa mu nechcú podriadiť. A slovné zvraty ako: „jediná Pravda“, „jediné Dobro“ sú známe skôr z islamu.

Ani jeden z nich neoponoval mým blogům na základě faktických textů či vyvrácením prezentovaných historicko-lingvistických analýz

To Vy sa snažíte, nie ja, lakovať totalitnú ideológiu v Koráne na ružovo a ospravedlňovať jeho nenávistné články; najčastejšie historickým kontextom. Preto logicky, nie ja, ale Vy máte dokazovať; ak, samozrejme, chcete vo verejnej obhajobe islamu pokračovať.

Zďaleka nečítam všetky Vaše články (blogy). Takže ani hypoteticky som Vám žiadne analýzy vyvrátiť nemohol. A ani nemám za potrebné Vám ich vyvracať.

Vy nemusíte, ale ja (a zďaleka nie len ja) Korán za faktický text považujem. A ak sa náhodou snažíte podsúvať, že Koránu môže správne porozumieť len človek ako Vy, teda študovaný vo všetkých potrebných smeroch, tak neuspejete. A to ani u mnohých radových moslimov. A s veľkou pravdepodobnosťou ani u drvivej väčšiny imámov a predstaviteľov islamu. Alebo si myslíte, že áno?

A tento faktický text hovorí napr. toto: Zoznámte sa s „náboženstvom mieru“. A zvlášť s jeho extrémne „mierumilovnými“ článkami. Doposiaľ ste sa vyjadrili len k jednému, z minimálne 50-tich, voči inovercom nenávistných článkov Koránu. Ale k danému Vášmu blogu ste nepripustili diskusiu.

Nasledujú otázky, ktoré by som Vám chcel položiť v súvislosti s Vašimi analýzami:

Otázky č. 24 - 24):

(Predošlé otázky sú v článku Otázky, na ktoré obhajca islamu H. Berrezouga nemá odpovede).

24a) Potrebuje človek, a predovšetkým moslim, aby správne porozumel Koránu, poznať a zároveň stotožniť sa napr. s Vašimi, k tomu danými, analýzami? A ak áno: Načo je taký Korán, ak mu podľa Vás správne môžu rozumieť len tí, ktorí si dajú námahu oboznámiť sa s danými analýzami? A nie len to, ale sa s nimi aj stotožniť.

24b) Ste presvedčený, že Alah by Vaše analýzy schválil a nepovažoval ich za pokus o vylepšovanie dokonalého..., alebo dokonca za pokus o pozmeňovanie zmyslu veršov Koránu ?

24c) Veď to by sme mohli takto meniť, alebo „vylepšovať“ aj množstvo výrokov Ježiša Krista. Prečo nie? Nemohlo by sa napr. „Milujte svojich nepriateľov“ po analytickom výklade v historickom kontexte a inom kontexte „vylepšiť“ po vzore niektorých koránskych veršov? Veď doba bola krutá aj za čias Ježiša, jazyk takisto nebol dokonalý, učeníci Ježiša, ktorí jeho učenie spísali, neboli teologicky vzdelaní; a už zďaleka nie tak, ako ste napr. Vy.

24d) Boli to teologickí laici. Napriek tomu si Ježiš nevybral teologicky vzdelaných ľudí, aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že by to s nimi mal ľahšie. Nie je v tom ponaučenie, že tak spravil? Že rozhodujúce je niečo iné?

24e) Týkajú sa Vaše analýzy aj mierumilovných veršov Koránu? A ak áno, ktorých konkrétne? A nezmenil sa pod vplyvom Vašich analýz zmysel tých veršov?

a ani jeden z nich nepřijal mé opakované výzvy na veřejné debaty. Preferovali využívat platformu iDNES či jiných médií, ať už pro osobní očerňování anebo pro rozšiřování nepodložených tvrzení bez znalosti arabského jazyka, dějin či arabské kultury.

A čo iné ako verejná debata sú verejné diskusie na blogu iDnes? Samozrejme, ak ich autor článku pripustí; čo u Vás, pán Berrezouga, rozhodne pravidlom nie je. Ani na uvedenú otázku ste, pán Berrezouga, doposiaľ neodpovedali, no napriek tomu tento „argument“ opakovane používate.

Ja som nezakázal diskusiu ani k jednému môjmu článku, a to nie len na tomto blogu. Už dávnejšie som Vám písal, že ak túžite blysnúť sa pred TV kamerami, pozvite si tam rovnocenných súperov, imámov alebo predstaviteľov islamu napr. zo susedného Nemecka. A najlepšie rodených moslimov, ktorí ovládajú arabčinu, alebo ktorých otcovia boli imámovia a ktorí napriek tomu sa vzdali islamu a Korán označujú ako ideový zdroj islamských teroristických útokov, a ďalších zvráteností, teda majú na neho opačný názor ako Vy. To by bolo úplne iné kafé ako so mnou. Ak by som tam bol ja, bola by to nuda, len by som kládol tie isté otázky, ktoré som Vám už niekoľkokrát položil na web-portáli blogu iDnes, na ktoré ste doposiaľ odpovede nedali. Tam by ste ich našli? V tak krátkom časovom priestore???

Diskusná platforma na portáli iDnes nie je menejcenná. Tento portál bohato využívate aj Vy. Navyše tunajšie diskusie majú svoje veľké výhody: Dávajú oveľa väčší priestor, nie sú časovo obmedzené, všetko je v nich pekne zaznamenané, veci sa dajú overiť. V TV diskusiách častokrát triumfujú ľudia, ktorí sú len lepšími rečníkmi, aj keď nemajú odpovede ani na najzásadnejšie otázky, ale vedia sa im obratne vyhnúť.

Otázka č. 24f: Naozaj môže Koránu správne porozumieť len ten moslim, ktorý ovláda arabský jazyk a zároveň je vzdelaný vo všetkých potrebných smeroch? Odhadom koľko percent moslimov takých je?

24g) Stačia k správnemu pochopeniu Koránu potrebné vzdelania, resp. štúdiá, alebo aj niečo iné? Napr. zdravý sedliacky rozum, duchovná čulosť a pod.

24h) Ste schopný v Koráne nájsť aj zvrátenosti? A ak áno, ktoré sú to?

Na jedné straně mě žádají, abych na dané téma reagoval, ale jakmile o něm napíšu, následují další a další nesmyslná tvrzení, a jestli na ně začnu znovu podloženě odpovídat, náhle jsem obviněn z vychytralého a manipulativního šíření islámu?! Toto chování nemá nic společného s věcnou debatou či fundovanou argumentací, ale je nebezpečnou formou názorového „stalkingu“ a schizofrenického honu na člověka. Za každou cenu diskreditovat Berrezougu se stalo zálibou fanatiků obou táborů, jak muslimů, tak nemuslimů.

Nepoznám tých ľudí, ktorých tu negatívne vyobrazujete, a s ktorými ma p. Berrezouga „nenápadne“ hádžete do jedného vreca, a nepoznám ani ich argumentáciu, či bola, alebo nebola vecná, resp. do akej miery. Nič konkrétne neuvádzate. Bolo by fér, ak by ste nestrieľali od pása, ale doložili, ktorými vetami, alebo vetou som Vás mal kedy zdiskreditovať a ktoré moje vety sú nezmyselné. A čo sa týka vecnosti, vyššie som uviedol link na zoznam vecných otázok, týkajúcich sa islamu, na ktoré ste doposiaľ neodpovedali:

A ešte jedna vec k tomu: Hovoril som o sofistikovanej, nie manipulačnej propagácii islamu z Vašej strany.

Ale teď je zima, tak se vraťme k Vánočnímu poselství těch, kteří se o sobě mylně domnívají, že jsou nabyti duchem Lásky, a které zní takto: Nenávist k druhému víc než Láska spojuje.

Opäť len pokus druhým pripísať niečo zlé, v tomto prípade duchovnú domýšľavosť. A tiež snaha pripisovať druhým nenávisť. Minimálne vo vzťahu ku mne však nič z toho neviete, a ani nemôžete doložiť.

Snažíte sa podsúvať, že nesúhlas s islamom a tými, čo sa ho snažia lakovať na ružovo, rovná sa automaticky prejavu nenávisti. S tým by ste pochodili v islamskej krajine, ale nie v Európe. Aspoň do času, kým jej nevládne islam.

A divíte se, že už neotvírám diskuzi, když ji pořád spamují stejní lidé nemající ve skutečnosti jakýkoliv zájem se cokoliv dozvědět, o čemkoliv fundovaně vést zdravý a nezaujatý dialog či cokoliv racionálně a logicky vyřešit?!

Považujem to iba za nepodarenú výhovorku ako eliminovať nepohodlné, aj keď vecné diskusné príspevky. Kto sa pozrie do diskusií, napr. k mojim článkom na blogu SME týkajúcich sa napr. islamu, natrafí tam na mnohých trollov, ktorí vecne nereagujú, len zahmlievajú, útočia na autora, alebo bagatelizujú nenávisť, ktorá je v islame. Napriek tomu som nikdy diskusiu k žiadnemu môjmu článku nezakázal. Čitatelia vedia rozlíšiť trollov a spamy od vecných príspevkov.

Blbého, neintegrovaného „mohamedána“ nechceme, ale ještě horší je Berrezouga, „vzdělaný mohamedán“; ten je největší hrozba pro Česko a teď i pro Slovensko. Česko-Slovensko hledá Anti-Superstar. Favoritem je Berrezouga! Tolik o demokratičnosti a kritickém myšlení mých „oponentů“ a jejich vystavenou „duchovností“ na jejich profilech.

Znie to ako vyvyšovanie sa nad radových moslimov. Toľko k vystavenej „duchovnosti“.

Väčšina radových moslimov na islam v jeho najzásadnejších príkazoch, našťastie, viac menej kašle. Považujem to za lepšiu voľbu ako lakovanie Koránu (teda islamu) na ružovo a tým jeho propagovanie. A poukazujem na to, že zachovaniu demokracie v Európe neprospeje, ak budeme islam obhajovať, alebo lakovať.

Otázka č. 25: Čím sa odlišuje „integrovaný moslim“ od ostatných, alebo neintegrovaných moslimov? A čo z toho považujete za súlad s islamom?: Keď sa moslim integruje do nemoslimskej spoločnosti, prispôsobí sa jej zvykom a pravidlám, alebo keď sa do nej integrovať nechce?

Pane Burkerte, budu se snažit stručně a souhrnně odpovídat na vaše tvrzení.

Nesnažím se nikomu nic podsouvat a v žádném případě moje blogy nerozšiřují ten „pravý“ islám. O to se starají jiné salafistické portály, jejichž středověké myšlení složilo především arabskou civilizaci, a které sám považuji za hrozbou pro jakékoliv demokratické a obzvlášť evropské prostředí, které je vůči tomu bezbranné, jelikož takové importované myšlení nepodléhá žádným kontrolním mechanismům a mantinelům na rozdíl od prostředí islámského. Ale jak jste jistě dobře obeznámen, západní intervence ty mantinely samy z velké části zničily tím slavným Arabským jarem, ozbrojením džihádistů, sorry „osvobozeneckých armád“.. Vznikly různé projevy islámu, které začínají být problémem, ale pro všechny! Snad nevěříte, že je trénoval a zbraně poslal Santa Claus, promiňte Jěžíšek..?

Islam je len jeden. A mierumilovný rozhodne nie je. A nezmení sa to ani tými najkrkolomnejšími výkladmi celého množstva jeho nenávistných článkov v snahe zmeniť ich na mierumilovné, alebo ich aspoň poľudštiť. Len preto a v tejto súvislosti používam pojem „pravý islam“ v úvodzovkách.

Salafistické portály atď. a pod. nie sú prvoradým problémom, ako sa snažíte podsúvať. Tým je islam, totalitná nenávistná ideológia, maskujúca sa za istý počet náboženských článkov. Nenávistný a extrémistický je v 1. rade islam. A na tom nič nezmení ani 10 metrová vrstva ružového laku historických kontextov, jazykových a kultúrnych analýz, atď. Ak by ho nebolo, nebolo by ani islamských teroristických organizácií. Oni nečerpajú z učenia Ježiša Krista, alebo Budhu, ale z oficiálne uznávaného a platného islamu.

Z islamu by sa malo vyhádzať všetko nenávistné, až by ostali len čisto náboženské články; aj keby z neho ostali len 3 strany A4. A mali by to spraviť islamskí predstavitelia. Pre začiatok by stačilo urobiť „len“ hranicu - toto je politická ideológia - toto náboženstvo. Kým tak nespravia, dovtedy bude Korán studňou, v ktorej voda je otrávená nenávisťou voči inovercom a mnohí z tej studne aj naďalej budú tú nenávisť čerpať a aj ju realizovať.

Až potom môžeme myslieť na svetlejšie zajtrajšky bez islamských teroristických útokov. Lenže vytýčiť túto hranicu je veľký problém, lebo slovo Alaha, resp. Korán, to nepripúšťa.

A ďalší problém je to, že aj osvietenejší moslimovia, ako ste napr. aj Vy, pán Berrezouga, si spravidla vyberajú jednoduchšiu cestu - cestu lakovania nenávistných článkov islamu na ružovo. A vyberajú si ju preto, lebo sa držia toho, že Korán nemožno meniť, a už vôbec nie zásadne, a teda ani z neho nič odstraňovať. Ktovie, koľko z vás je aj vnútorne presvedčených o tom, že ide o čisté, alebo takmer čisté božie slovo. Isté je len to, že aj Vás by to mohlo stáť život, ak by začali podnikať kroky k očiste islamu od zvráteností. Vybrali ste si zjavne inú cestu, cestu lakovania totalitnej ideológie kvôli istému počtu náboženských článkov v nej. Nevyčítam Vám to, ani Vás nesúdim. Vy zrejme zmysel tejto cesty vidíte, ale ja ju považujem iba za zbytočné predlžovanie agónie, za propagáciu totalitnej ideológie, a za ponúkanie zlatých duchovných pút ľuďom, ktorí možno veľmi túžia po Pravde bez ružového laku.

Nevím, z jakých blogů čerpáte vaše dojmy, ale moje blogy primárně pojednávají o vysvětlení našich kulturních rozdílů, kritice excesů pocházející z té či oné strany, zabývám se snahou o zdravou integraci, a zároveň zachováním principů právního a demokratického státu; principy ohrožované nejen importovanými ideologiemi a osobami, ale i domácími populisty nabízející jednoduchá a krátkozraká řešení jdoucí proti těm samým hodnotám, které tvrdí, že brání.

Moje cesta, je cesta sebereflexe a dialogu. „Dialogos“ podle definice znamená rozhovor či mluva a v přeneseném významu hledání smyslu nebo pravdy skrze řeč či slovo, a jelikož je slovo významově vázáno na konvenci každého národa, začal jsem ho definovat podle jednotlivých konvencí a umístit ho ve svém etymologickém, historickém a kulturním kontextu, aby takový dialog mohl vůbec začít.

Takový přistup jste charakterizoval jako: “čisté slovo Alaha (údajne boha), len tie zvrátenosti je treba dať do „čarovného historického kontextu“, v ktorom je pri troche fantázie „možné“ premeniť na „lásku“ aj tie najohavnejšie činy, alebo ich aspoň zbagatelizovať, veď v minulosti platili iné zákony.“

Co manipulativně a nepodloženě nálepkujete za „ čarovný“ historický kontext a fantazie, česky se tomu říká filologie, „řeckého původu (φίλος „přítel“, λόγος „slovo“) a znamená doslova „přátelství se slovem“, s naukou, která studuje daný jazyk spolu s literaturou v něm psanou a s kulturním a historickým kontextem“. A tu vědu jsem studoval na Filozofické fakultě Palackého v Olomouci a ne v Bradavicích s Harrym Potterem.

Čerpám z oficiálnej islamskej trilógie (aj keď nie z arabského originálu), tak ako drvivá väčšina moslimov na svete, ktorá taktiež arabčinu neovláda. Ale Vy to, čo v nej stojí čierne na bielom, pokojne môžete nazývať mojimi dojmami... Človek nepotrebuje stráviť roky štúdiom islamu, teológie ani filológie, aby dokázal rozoznať, koľko článkov islamu je plných nenávisti voči inovercom a koľko z nich je opačných. Stále máte možnosť predložiť nie nenávistnú verziu Koránu, prípadne preložiť do češtiny nie nenávistnú arabskú verziu Koránu; ak nie nenávistná verzia Koránu vôbec existuje, namiesto toho, aby ste jeho zvrátenosti ospravedlňovali etymologickým, kultúrnym a historickým kontextom.

Sám jste naléhal, abych se vyjádřil podle vás k „ohavným“ koránským veršům, typu „zabíjejte je všude, kde je dostihnete“. Napsal jsem začátek rubriky nosící stejný titul: Vojna a Mír v Koránu - Zabíjejte je všude, kde je dostihnete. Jaká byla vaše reakce? Spamoval jste můj osobní profil na FB, i když jsem vás žádal o jediné, prokažte z historicko-lingvistického hlediska, že je moje uvedená analýza mylná anebo jsou moje zdroje chybné. Do této chvíle jste o tom nic konkrétně nenapsal ani nevyvrátil. A stejným způsobem jste reagoval, když jsem podloženě vyvrátil tvrzení, že islám je stejný jako fašismus a nacismus v mém: otevřeném dopisu panu Okamurovi: O nadřazenosti, fašismu a Czexitu.

Niekoľkokrát som Vás oslovil s otázkou, či existuje nie nenávistná verzia Koránu a ak áno, či môžete prezradiť, ktorá to je. Doposiaľ som odpoveď na túto otázku od Vás, ani po 3 rokoch, nezaznamenal.

Iba v samotnom Koráne, ktorý netvorí ani 20 % z tzv. islamskej trilógie, sa nachádza minimálne 50 výslovne nenávistných článkov voči inovercom. Vy ste na svojom blogu, za tie roky, rozobrali jeden! Diskusiu k danému článku ste nepripustili.

A nehovoríte pravdu. Totižto k tomu článku, som sa na Vašom FB nemohol vyjadriť, a to aj keby som chcel, lebo v čase jeho zverejnenia na blogu iDnes som už bol na Vašom FB zablokovaný.

Okrem toho, ak chcete trvať na tom, že som spamoval Váš FB, treba to doložiť - zverejnite našu tamojšiu komunikáciu, nech si ľudia spravia sami názor, či hovoríte pravdu alebo nie.

Vy za spam nepohodlné otázky považovať môžete, ale ľudia nemusia. Potierať nepohodlné otázky je ale v súlade s islamom.

Pořád se divíte, proč jsem rozebral „Od 16.11.2015 len jeden nenávistný verš Koránu z mnohých a spravil tak 20.8.2017.“ a já se naopak divím, proč vám to pořád nedochází. Upadl jste do nějakého transu a začal jste o mně psát jeden blog za druhým, aniž byste usiloval o debatu, jen jste na mě celý rok házel nesouvislá témata. Co upřímně nechápu, je vaše přesvědčení, že na ně nejsem schopný odpovídat, když už jsem prokázal opak, jsem k tomu i lingvisticky vybavený, a zároveň vím, že na to nemáte, abyste se mnou probíral staré arabské rukopisy.

Ja sa nedivím. Len konštatujem, že aj keby sa Vám naozaj podarilo zmeniť jeden nenávistný článok Koránu na mierumilovný, človek by musel byť extra triedou v čarodejníctve, aby sa mu to podarilo u zvyšných, minimálne 50-tich.

Aha, takže „nejaká“ tá nenávisť v Koráne predsa len, je. Len neviem, či to bolo priznanie úprimné, alebo omylom.

Chrlím jeden blog za druhým o Vašej osobe? Skôr k Vašej obhajobe islamu, by som povedal. V roku 2017 to bol jeden blog, konkrétne z 15.8.2017. V tom čase ste ma zablokovali na FB aj v diskusii k jednému vášmu blogu. Druhý článok bol z januára 2018, tretí a štvrtý z decembra 2018, konkrétne 14.12. a 26.12., pričom jeden z nich bol len sumarizáciou otázok. Treba pri tom brať do úvahy to, že zvyknete neotvárať diskusie k článkom, ako aj to, že viaceré Vaše tvrdenia zasluhujú samostatné články. Na tom nie je, myslím si, nič zlé. Ale pokojne to môžete aj naďalej označovať ako moje upadnutie do tranzu a vyhýbanie sa debate; hlavne vtedy, keď k článkom neotvárate diskusie, alebo blokujete moje diskusné príspevky.

Ak mi pripisujete, že hádžem nesúvislé témy, alebo nevecné otázky, tak to treba aj niečím podložiť.

Neviem, či ste, alebo nie ste schopný odpovedať na otázky, ktoré som Vám od r. 2015 položil, isté je len to, že ste na ne neodpovedali, aj keď tvrdíte, že áno. Tie otázky som zosumarizoval v samostatnom článku, aby ste sa prípadne mohli lepšie orientovať. Na niektoré ste reagovali, ale odpovede boli k nepoloženým otázkam.

Co ve mně naposledy vzbudilo údiv, bylo vaše tvrzení, že Bible je slovo Boží, 2 000 let neměnné. Upřímně nevím, jakého jste vyznání, ale doporučuji se zabývat studiem jiné nauky, která se nazývá biblická kritika a prokazuje úplný opak toho, a ani vzdělaní křesťané už tohle netvrdí. Připomněl jste mi jednoho pána, který chtěl prokázat, že se vyhýbám odpovědi, tak se mě ptal, když Korán tvrdí, že Starý a Nový zákon prošly změnami, tak ve smyslu, kde jsou teda ty originály..? A nechcete také, abych při tom našel i Svatý Grál?

Buď klamete úmyselne, alebo len z nedbanlivosti nehovoríte pravdu. A ak trváte na opaku, máte možnosť doložiť, kedy som povedal, že Biblia je slovo Božie. Ak by som to takto povedal, znamenalo by to, že v nej nie je nič, čo pochádza len z predstáv ľudí, a teda, že ju považujem za čisté slovo Božie. Nepovažujem.

Ja si nepotrebujem pomáhať tým, že budem uvádzať, koho pripomínate Vy mne.

Mimochodem netvrdil jsem, že Korán je doslovné slovo „Alaha (údajne boha)“

Ani som Vám to nepripisoval. Len som sa pýtal. Moja, viackrát opakovaná otázka smerovala k tomu, či považujete Korán za čisté Božie slovo vo svojom zmysle, či vylučujete, alebo nevylučujete, že v ňom môže mať „prsty“ aj diabol, či všetko, čo v Koráne je, je v súlade s vôľou Boha, resp. s jeho zákonmi. Doposiaľ sa jasnej odpovedi na túto zásadnú otázku vyhýbate.

a nenapsal jsem žádný blog o autentičnosti koránského textu z filologického hlediska, možná ani nevíte, že až dodnes hledáme zmizelý Otomanův rukopis, že o autentičnosti Koránu už byly psány ve středověku četné studie, ale samozřejmě vy všechno víte,

Znovu ste si neodpustili pokus o posmech na moju adresu. Ale k veci: Nie, neviem všetko, zďaleka nie, a preto kladiem otázky, na ktoré ale opäť neodpovedáte a namiesto toho ste napísali tento obsiahly článok, kde dokonca spomínate môj článok, v ktorom som dané otázky zosumarizoval, ale odpovede na ne nikde.

když považujete za autentickou biografii Mohameda, která je napsaná století po jeho smrti jistým Ibn-Isháqem, samozřejmě „(ne)Arabem“, jehož dědeček Jásir padl do zajetí muslimských vojsk v dnešním jižním Iráku a byl přivezen do Medíny jako sluha. Navíc neexistuje žádný Ibn-Isháqův rukopis, byly to jen ústní tradice, které shromažďoval o Mohamedovi po víc než století, během začátků Abbasovské dynastie, což bylo období, které představovalo vzpouru ne Arabů vůči Arabům. Období, ve kterém se neváhalo manipulovat s dějinami, ideologicky i kulturně. Bylo to období, kdy vznikly pseudo biografie o Mohamedovi, známá Sunna Sahíh Bucharího, první pokus o psaní islámských dějin od Tabárího, i první zmínka o satanských verších. Sám Ibn Hišém se divil, odkud má Ibn-Isháq informace o Mohamedovi a hodně z nich odmítl jako nepodloženou ústní tradici. Samozřejmě lidé jako vy či Bill Warner, který sám přiznal, že arabsky neumí, jsou na filologické bádání samozvanýmí experty. O prokazatelnosti Mohamedovy tradice jsem už psal jeden blog: Jsem muslim a Alláh mi nepřikázal, abych znásilnil svou ženu. Část II.

O tom skúste presviedčať moslimov, hlavne imámov a moslimských predstaviteľov; nie mňa. Koľko percent z nich si myslíte, že by ste mali šancu o tom presvedčiť? Je to viac ako jedno percento? Viac ako 10 %?... A koľko moslimov, z tých, čo osobne poznáte, zdieľa tieto Vaše konkrétne tvrdenia? Aj tieto otázky Vám už boli položené.

Otázka č. 6b: (Predošlé otázky sú v článku Otázky, na ktoré obhajca islamu H. Berrezouga nemá odpovede).

Doposiaľ som nezaznamenal, aby Ibn Isháka, alebo Buchárího nejaké islamské autority neuznávali. Vy áno? A ak áno, tak prosím konkrétne menujte a povedzte, či ide o skôr o výnimky, alebo o pravidlo, že islamský svet týchto dvoch autorov neuznáva.

Otázka č. 6c: Ak spochybňujete autenticitu toho, čo je napísané v Síre a v Hadísoch, tak o aké dôkazy sa opiera autenticita Koránu, že pochádza od Boha, že nemohol byť sfalšovaný, že ako celok vyjadruje Božiu vôľu, že na žiadnych miestach táto Vôľa v Koráne nie je pokrivená, alebo v priamom protiklade s ňou?

Otázka č. 6d: A okrem toho, čo považujete za Božiu vôľu? A čo je podľa Vás Pravda?

Co neustále tvrdím, je, že reforma islámu pro mě znamená pochopit koránský text v jeho původním znění bez pozdních vlivů,

A to pôvodné znenie neobsahuje prikázanú nenávisť voči inovercom? (Stará známa stále nezodpovedaná otázka).

Reforma nerovná sa pochopenie. Ani také, ani onaké. Mali by ste si vážiť slov a neotáčať ich jasný zmysel tak ako to pasuje Vám.

Reforma je nová forma. Lenže islamu ani nová forma nepomôže k tomu, aby sa premenil z nenávistnej totalitnej ideológie na náboženstvo. Aby sa to zmenilo, musel by sa zmeniť obsah. To lakovaním islamu na ružovo nezmeníte.

vymyšlené tradice včetně biografie psané několik století poté od oponentů víc než skutečných učedníků

Oponenti proroka prekrútili životopis proroka a jeho výroky do dnešnej podoby plnej zvráteností??? A prečo sú potom Síra a Hadísy v islamskom svete vo všeobecnosti oficiálne uznávané?

a zakázat jednou provždy islámskou legislativu, která v 90 % protiřečí i koránskému textu,

Čo myslíte, koľko percent imámov a islamských vyšších predstaviteľov by s Vami súhlasilo a zakázalo by islamské, v úvodzovkách „právo“? Je to viac ako 1 percento?

Len veľmi málo ľudí, korí čítali Korán a islamské „právo“, bude súhlasiť s Vašim tvrdením, že si v zásade protirečia. A ešte menej ich je medzi imámmi a vyššími islamskými predstaviteľmi. Ak medzi nimi vôbec takí existujú.

Otázka č. 6e: Uveďte, prosím, koľkých takých poznáte.

a to je pro mě filologická revize než "reforma", která se musí odehrávat v islámském světě ve svém kulturním prostředí.

Pojem „revízia“ v sebe nesie preskúšanie, a ak preskúšanie zistí chyby, nastáva oprava. K oprave, teda v danom prípade k zbaveniu islamu od nenávistných „súčiastok“, ktoré tvoria jeho podstatnú časť, sa nevedia ani v dnešnej dobe a ani v Európe odhodlať ani tzv. pokrokoví alebo „osvietení moslimovia“. Bližšie v otázkach 10 až 13. https://blogadmin.idnes.cz/admin/c/692131/preview-page.html

K tomu je potřeba jak politická, tak ekonomická stabilita, jelikož duchovní život jde ruku v ruce s vyspělostí kultury.

Dúfam, že ste tým nechceli povedať, že za to, že islam je plný nenávisti voči inovercom a plný ďalších zvráteností, sú zodpovedné USA, EÚ, a neviem, kto ešte, lebo sa miešajú do záležitostí islamských krajín.

Vyspelosť kultúry... Ak nebudeme veci označovať pravými menami, akýkoľvek pokrok je vylúčený. Kultúra a totalitná ideológia sú a zostanú dve rozdielne veci. Aj keď mnohí sa „kultúru“ snažia vpasovať do islamu.

Samozřejmě, vyčítáte mi, že neznáte starou arabštinu, ale zároveň mi chcete tvrdit, že tohle všechno víte.. viz. například série: "Dialog s "nevěřícím psem". Část 3 - Islám a muslim". I když jsem jednotlivou terminologii vysvětlil, pořád ji špatně používáte, aniž byste ji vyvrátil, a libujete si v hanlivém středověkém označení muslima za mohamedána, uctívače model, Lucifera (ďábla), Termaganta a Bafometa (Maometa). A co kdybych byl člověkem tmavé pleti (což i Ježíš mimochodem byl), budete mě v rámci vašeho posvátného tažení proti multikulturalismu nazývat negrem?!

Nič Vám nevyčítam, a už vôbec nie to, že neovládam arabský jazyk. Len kladiem zjavne nepohodlné otázky, na ktoré neodpovedáte. Zdá sa, že Vám pri tom nezostáva nič, len absenciu odpovedí na zásadné otázky krkolomne maskovať. Napr. konštatovaniami, že zle používam terminológiu..., že som ju nevyvrátil..., a pod., aby ste vec zahrali do nepriehľadného dymu, dúfajúc, že sa tam nezodpovedané zásadné otázky jednoducho stratia a prestanú vás, a iných obhajcov islamu plného nenávisti, vyrušovať.

Otázka č. 26: Ak je označenie „mohamedán“ podľa vás hanlivé, prečo sa potom v Koráne uvádza Mohamed ako dokonalý vzor? Veď to nedávalo logiku. Aj napriek tomu chcete trvať na tom, že ide o hanlivé označenie? A ak áno, nemôže to potom vyznievať tak, že nasledovať Mohameda ako vzor je niečo hanlivé?

Ste v Európe už dosť dlho. Mohli ste si už zvyknúť na to, že v demokracii je kritika normálna vec, a zvlášť kritika totalitných ideológií, ku ktorým by patril aj islam, ak by sa neschovával za niekoľko vyložene duchovných článkov a nemal za sebou množstvo obhajcov, ospravedlňujúcich jeho zvrátenosti rôznymi kontextami a podobne. Nemusíte byť hneď preto podráždený a teda pripisovať mi posvätné ťaženie proti multikulti...

Ani proti černochom nič nemám. Je to z Vašej strany neférové, pripisovať mi, hoci aj nepriamo, že by som proti nim niečo mal mať.

Ježišovi Kristovi môžete pripisovať kadečo, aj čiernu pleť, ale nikdy sa Vám nepodarí pripísať do jeho učenia žiadnu zvrátenosť, nie to ešte zvrátenosti, ktorými preukázateľne prekypuje Korán.

Jednou jsem vysvětlil, tuším panu Mazurkovi, proč jsem přestal vysvětlovat islámské pojmy z lingvistického hlediska a v souvislostech: Za prvé nechci poskytnout křoví těm neschopným islámským organizacím na území ČR. Za druhé vím, že jsem v mém chápání osamocený a bylo by nesprávné prezentovat něco, o čem sám vím, že většina muslimů nesdílí, jelikož prostě nečtou (zřejmě je to nový trend, který postihuje i další země..). A za třetí iDNES je pro mě platforma, kde můžu vyjadřovat své názory o integraci a problémech s ní spojených včetně těch islámských, které brání zdravému soužití, a nikoliv jako svůj portál o islámu, který bych si sice mohl založit, ale nebudu a nemám zájem, a to z výše uvedených důvodů.

Otázka č. 27: Ak väčšina moslimom Vaše chápanie Koránu, alebo islamských pojmov nezdieľa, logicky by z toho malo vyznievať, že väčšine moslimov nevadia zvrátenosti v Koráne. Je to tak?

27a) Aký zmysel potom majú Vaše blogy na českom portáli?

27b) Ak Vaše zmýšľanie nezdieľa väčšina bežných moslimov, lebo, ako uvádzate, nechce sa im čítať..., prečo potom neoslovujete imámov, vrátane tých v Tunisku, ale radšej na českom blogu oslovujete bežných Čechov? A ak tých imámov oslovujete, aké sú výsledky?

Jinak píšu v češtině a ne v arabštině, protože tyhle informace jsou v arabštině dostupné a píšu v českém prostředí, protože jsem si všiml, že tady neprobíhá žádná fundovaná diskuze, jen polarizované tábory, které buď všechno obhajují, nebo všechno démonizují.

Diskusia neprebieha najmä vtedy, ak ju zakážete.

Polarizácia a vyhranenie sa voči niečomu, čo je v zásade totalitnou ideológiou, aj keby sa to maskovalo dvojnásobným počtom náboženských článkov, je nevyhnutnosť; ak nechceme, aby nám v Európe v budúcnosti vládla totalita. Nie len jej ospravedlňovanie, ale aj neutrálny postoj k nej, jej otvára dvere.

Islam naozaj netreba démonizovať. Islam sa démonizuje sám svojimi textami. Aj keď sa niektoré jeho zvrátenosti snažíte „ospravedlňovať“ tými „správnymi výkladmi“. Ale Pravda, ako taká, výklady nepotrebuje. A ani teologické vzdelanie, aby ju mohol človek pochopiť. Je symbolické, že Ježiš Kristus si za svojich učeníkov nevybral ľudí z vtedajšieho kňazstva, ale obyčajných ľudí. Pravda je prirodzená a dôsledná. Ale ani jedným ani druhým Korán neoplýva. Naopak.

Píšu v češtině a ne například ve slovenštině, protože neznám slovenské prostředí, a ani jeho konkrétní kulturní odlišnosti od toho českého. Navíc jestli vám vadí, že mám dobré vztahy s českými občany, ne protože jsem je oblbnul, ale protože se snažím psát objektivně a hodně mě posouvala dopředu jejich zpětná vazba, způsob humoru a nadhled, který ovlivnil i mé psaní. Jsem svým způsobem vděčný za to, že jsem skončil ve společnosti, která je i ateisticky založená, což mi dalo nebývalý prostor ke kritice určitých islámských praktik a hlubokou sebereflexi a je to prostředí, které nenabízí ani jiné příliš korektní evropské země. Mimochodem jsem dostal pozitivní reakce i ze Slovenska, věříte, že jsem vaše spoluobčany také oblbnul?

A prečo by mi to malo vadiť? Možno aj my dvaja by sme si dobre rozumeli v mnohých otázkach a ak by som nevŕtal do islamu, tak by sme možno aj dobre vychádzali. Vylučujete to?

Otážka č. 28: Zhruba koľko percent z tých Čechov, s ktorými máte dobrý vzťah, vŕta do islamu?

Otázka č. 29: Dostávate pozitívne reakcie aj zo Slovenska. Nepochybujem o tom. Dávate mi otázku, či je to tým, že ste ich oblbol. Moju odpoveď nájdete na inom mieste. Tuto sa Vás len opýtam: Odhadom koľko percent moslimov má pozitívny vzťah ku Koránu? Predpokladám, že by to malo byť 100 %; inak by sme logicky len sotva mohli povedať, že ide o moslimov. Súhlasíte?

Otázka č. 29a: Ak by to bolo hoci aj nižšie percento, veríte, že ten pozitívny vzťah je daný tým, že tých ľudí Korán oblbol?

Otázka č. 29b: A ak ich Korán neoblbol, ako to ide dohromady s Vašimi slovami, že väčšina moslimov sa o historické, filologické a iné analýzy koránskych veršov nezaujíma, pričom bez týchto analýz, aspoň podľa Vás, nemôže človek Koránu správne porozumieť?

Netvrdím, že ľudí oblbujete. Tvrdím, že, ospravedlňujete, resp. lakujete na ružovo zvrátenosti islamu, ktoré majú na svedomí mnoho zla. A paradoxne, na inom mieste, označujete islam, aj keď len nepriamo, za rozprávku, aj keď motivuje k brutálnym teroristickým činom.

Je to ale vaša zodpovednosť. Pomáhate prežiť totalitnej ideológii a mnohým ľudom v tom, aby zotrvávali v duchovných putách islamu. Povedia si, ak ani tak inteligentný človek, ako je Berrezouga, nemá výhrady k mnohým zvrátenostiam nachádzajúcich sa v Koráne, resp. darí sa mu ich ospravedlňovať aj medzi mnohými neveriacimi Čechmi, tak asi je to dobrá cesta k poznávaniu vôle Stvoriteľa...

A v danej súvislosti tiež tvrdím, že ak by islam nebol celosvetovo považovaný za náboženstvo, resp. mal by celosvetovo oveľa menej sympatizantov ako ich má dnes a v islamských krajinách by nebola ropa, tak minimálne v Európe by bol postavený mimo zákon ako nebezpečná totalitná ideológia, alebo nebezpečná sekta. Možno by stačilo ak by si „vyvolení“ robili svoju prácu poctivo a neuprednostňovali by politické záujmy, prípadne aj svoje ekonomicko-egoistické záujmy. Cez „Všeobecnú deklaráciu ľudských práv“ sa už dávno mohlo urobiť viac krokov k zrušeniu alebo k obmedzeniu totalitnej ideológie islam.

Na rozdíl od vás, pane Burkerte, jsem navrhoval reálné a konkrétní řešení ohledně integrace muslimů a vztahu s islámem v dnešním globálním světě

Otázka č. 30: Úspešná integrácia moslimov do demokratickej spoločnosti, ku ktorej, ako vravíte, ste dali návrhy, môže podľa môjho názoru existovať len za cenu popretia alebo výrazného odklonu od islamu. A to hádam nechcete. Či áno? Pravdepodobne tu namietnete, že je to možné aj bez odklonu. V tomto prípade otázka znie: Umožňuje Korán riadiť sa čo i „len“ základnými ľudskými právami a slobodami? A ak áno, koľko jeho článkov to umožňuje a koľko nie?

a ne do roka deislamizovat 29 milionů 990 tisíc muslimů v Evropě..

Preháňate, ale teda riadne. Chcem ale veriť tomu, že nie za tým účelom, aby ste ma ponižovali a sebe tak pomáhali v argumentácii. Lebo „...do roka deislamizovat 29 milionů 990 tisíc muslimů v Evropě“, to sú vaše slová, nie moje.

potrebujeme čo najviac odvážnych rodených moslimov, ktorí budú poukazovať na zvrátenosti islamu (lebo ak to robia nemoslimovia, hneď sú nálepkovaní) a budú hromadne opúšťať islam, až do bodu, kým opustenie islamu viacmenej prestane byť životu nebezpečné. Ak tak v Európe spraví dajme tomu v priebehu jedného roka čo i „len“ 10 tisíc moslimov z cca 30 miliónov, potom tí nasledovníci „proroka“, ktorí ho chcú napodobňovať, alebo ho napodobňujú v jeho brutálnom prístupe k inovercom, nebudú mať jednoducho kapacity, aby sa vysporiadali s tak veľkým množstvom odpadlíkov. A čím viac ľudí od vyznávania tejto totalitnej ideológie odpadne, tým bezpečnejšie to bude pre mnohých ďalších, ktorí sa svojej viery držia len zo strachu.“

Jako to myslíte vážně?!

Áno, myslím to vážne. A to z dôvodu, ktorý ste z mojej vety vystrihli, a ten znie:

„Ak nemá demokratickú Európu ovládnuť totalitná ideológia, schovávajúca sa v islame, jeho zvrátená predstava spravodlivosti v prospech vyvolenej viery, v neprospech žien, atď., atď., tak k tomu potrebujeme čo najviac odvážnych rodených moslimov... atď.“

Odmietnutie totalitnej ideológie, ako svojho náboženského presvedčenia, nie je nereálna vec. Aj Česi, pomerne nedávno a pomerne hromadne, odmietli totalitnú ideológiu, ktorá bola 40 rokov ich „presvedčením“.

A že je islám spojen s identitou, jste mylně chápal a interpretoval jako alibismus,

Dôvod, prečo vnímam ako prejav alibizmu Vaše tvrdenie, že ak by ste sa mali vzdať islamu, tak to je akoby niekto od Čecha chcel, aby prestal byť Čechom... stálo na konkrétnom odôvodnení, pozostávajúcom z dvoch odsekov. Nie je to teda tak ako sa to tu môže javiť z Vašich slov, že jednoducho som len tak niečo šplechol do vetra. Ak sa k tomu chcete vracať, tak reagujte na moje konkrétne tvrdenia. Nehovoriac o tom, že v danej súvislosti som Vám položil aj otázky, na ktoré ste, ako zvyčajne, neodpovedali. Ale stále máte možnosť.

jinak řečeno, opravdu si myslíte z antropologického hlediska, že všichni křesťané mají stejnou kulturní identitu i samotné chápání a vnímání křesťanství - bílý Evropan, černý Afričan či křesťan z Latinské Ameriky, kterému se dostalo křesťanství „mírumilovně“?

Tak ako vy ste hovorili za seba, aj ja poviem za seba: Aj keď moja mama sa označovala za katolíčku, a tak označovala aj svoje deti, nechala nás pokrstiť atď., ja, aj keď o existencii Boha nepochybujem, nepotrebujem spájať svoju identitu so žiadnym vierovyznaním, ani so svojou národnosťou, a už vôbec nie s islamskou krajinou, z ktorej by som zdrhol do úplne iného prostredia, ktoré je s mojou islamskou identitou v zásade v protiklade, a zdrhol som do toho prostredia preto, lebo sa tam lepšie žije, keďže v ňom nevládne totalitná ideológia, ktorú ja spájam so svojou identitou. Ak by som tak spravil, cítil by som sa ako pokrytec s veľkým P.

Nechápu, jestli čteme ze stejných dějin, stejně jako nechápu, proč když člověk mluví o zvěrstvech a doslova zahubených civilizací ve jménu křesťanství, hned říká, že ti, kteří to spáchali, nejsou dobrými křesťany a špatně pochopili Ježíšovo poselství... A když muslim říká to samé, NE, NE, NE, to musí být Mohamedovo učení a všichni jste krvežízniví. Nuže, mluvíte o antisemitismu, tak nevím, proč v nedávné historii Židé utekli právě z Evropy do islámských zemí...Anebo snad i Hitler byl „mohamedán“ a čerpal svůj antisemitismus z Koránu?!

Toto je najčastejšie používaná manipulácia zo strany obhajcov zvráteností islamu, alebo tých, čo sa ich snažia lakovať na ružovo. Účelovo prehliadajú, že tí, čo upaľovali, alebo aj inak vraždili v mene božom, robili tak v príkrom rozpore s Ježišovým učením, ale tí, ktorí vykonávajú islamské teroristické útoky, nachádzajú v islame pre svoje činy oporu. Na mnohých miestach. Iba samotný Korán má v sebe desiatky nenávistných článkov voči inovercom.

Ježišovo učenie je jednoznačné. Ústredná téza jeho učenia - Milovanie ostatných ľudí tak ako milujeme sami seba a nabádanie k milovaniu dokonca aj svojich nepriateľov, sa nedá pochopiť ako nabádanie k ich zabíjaniu, ani keby to chcel niekto mixovať tonami rôznych kontextov a analýz. Toto učenie nepotrebuje žiaden lak. Na strane druhej, nabádanie k nenávisti voči inovercom v Koráne, sa na lásku k nim nezmení, ani keď sa o to snaží pán Berrezouga.

Otázka č. 31: Zdá sa, že považujete dnešné územie štátu Izrael (ak ho za štát vôbec považujete) za územie islamské, ktoré Židom nepatrí, resp. patrí skôr Arabom ako Židom. Je to tak?

Hitler mohamedánom nebol. Ale podľa svedectva Alberta Speera údajne Hitler prehlásil: „Je našim nešťastím, že máme zlé náboženstvo. Prečo nemáme také náboženstvo ako Japonci, ktorí považujú sebaobetovanie za vlasť za najvyššiu cnosť? Tiež náboženstvo mohamedánov, by nám lepšie vyhovovalo ako kresťanstvo, ktoré je poddajné a ochabné.“

Jinak řečeno, jestli se v mém psaní o něco snažím, tak je to provokovat skutečný a otevřený dialog a můj cíl je, aby každý myslel sám za sebe, srovnával pro a proti, konfrontoval argumenty a udělal si vlastní názor ve světě plném demagogů a populistů, kteří se sami považují za soudce a „dekonspirátory“, jak se i vy sám představujete ve svém medailonku: „Xenofób..., bežec na dlhé trate a dekonšpirátor; teda mám za to, že za zlom vo svete nie sú ani USA, ani Židia, ani tajné spolky, ale prepestovaný rozum, absolútna neznalosť zmyslu života, duchovná lenivosť. Neschvaľovateľ ruskej okupácie Ukrajiny, kritik socializmu s "ľudskou tvárou", aktívny skeptik poukazujúci na nebezpečenstvá vyplývajúce zo silne pokriveného učenia proroka Mohameda, slepej viery v toto učenie, alibizmu moslimských a európskych lídrov, pseudohumanizmu a fanatického multikulturalizmu.”

Ak sa vyhýbate odpovediam na zásadné otázky, týkajúce sa islamu, len sotva môžete tvrdiť, že Vám ide o dialóg a o to, aby každý sám za seba konfrontoval argumenty, porovnával pre a proti a podobne. Ale hlavné je, že ma napriek tomu nepriamo spájate s demagógmi a populistami; aj keď len vecne reagujem a kladiem otázky.

Medailónik?, alebo len ďalší pokus ma na niečom zosmiešniť, alebo znížiť? Alebo Vám len vadí, že som toho názoru, že za zlom vo svete nestoja ani Židia ani USA, ale niečo iné?

Jinak řečeno, fanatický „dekonšpírátor“, o ničem nevědoucí

Ukazujete pán Berrezouga svoju pravú tvár?

Na inom mieste rozprávate o svojej sebareflexii..., o duchovnej sebarealizácii..., ktoré Vám umožňuje české prostredie. To ale vyznieva ako prejav dosť veľkej pýchy, vyvyšovania sa.

a slepě podporující tzv. světovou demokracii, v jejímž čele stojí bláznivý člověk hlásící se mimochodem ke křesťanství, kvůli kterému je americká vláda částečně paralyzovaná, jelikož chce postavit zeď, aby jeho nebílí a chudí bratři mezi křesťany neemigrovali do jeho země ukradené jiným pohanům, do dnešní doby žijících v rezervacích, ve jménu toho samého milosrdného Boha, samozřejmě většinou nepochopeného. Křesťana, který kvůli prachům obhajuje i muslimskou královskou rodinu, která nechala doslova rozčtvrtit novináře na ambasádě. Křesťana, který se v jeho férové obchodní válce neváhal zachovat jako gangster, když nechal unést dceru svého čínského obchodního rivala. A nakonec přesvědčený o svém spasitelském poslání může uvrhnout svět do ekonomické recese a možná další světové..

Otázka č. 32: Ani keď v mene kresťanstva koná Donald Trump, ktorého uvádzate ako jeden zo vzorov kresťanstva, neznamená to, že jeho konanie je v súlade s Ježišovým učením. Nie je. Buď ho absolútne nepoznáte, alebo úmyselne zavádzate. Je aj tretia možnosť? Aká? Ste schopný prestať pomáhať si touto lacnou argumentáciou a podsúvať, že to, čo robí Trump a pod. to je to pravé kresťanstvo?

Otázka č. 33: Vo svete to býva tak, že kto má veľkú moc, spravidla ju zneužíva. Výnimky len potvrdzujú pravidlo. V posledných desaťročiach má vo svete najväčšiu moc USA a aj ju zneužíva. Neospravedlňujem to a nechcem to ani zľahčovať. Môžeme na tento štát, alebo na jeho prezidenta nadávať, alebo ho aj v duchu preklínať, ale môj názor je ten, že ak by takúto moc, alebo silu mala dajme tomu Palestína, alebo ktorákoľvek iná islamská krajina, bolo by to ďaleko horšie. Máte na vec iný názor?

Fanatici jsou nebezpeční všude, ať se hlásí k jakékoliv víře, protože problém je v nich, v jejich chápání a vnímání druhých jako neustálé hrozby. Jsem pro, ať všichni muslimové vypadnou z Evropy a vrátí se do svých zemí, ale ti, které obdivujete, neustále zasahují, humanitárně bombardují a destabilizují jejich země, ať už je to ve jménu čehokoliv.

Snažíte sa podsúvať, že islam patrí do kategórie náboženstiev. OK. Robte to, aj keď nie je náhoda, že drvivá väčšina teroristických útokov bola vykonaná tými, ktorí vyrastali v moslimskom prostredí a museli odmala recitovať koránske verše. Teda problém nie je len vo fanatizme jednotlivcov, ale aj v tom, čo sa im do mala vštepuje do hlavy, a ak ide o totalitnú ideológiu, ide len o to, ako sú voči vymývaniu mozgov odolní.

Ja by som tiež mohol povedať, že obdivujete Erdogana. Tvrdiť si to nedovolím nie len z toho dôvodu, že nič tomu nenasvedčuje, ale aj z toho dôvodu, že by to nebolo vecné. Nepotrebujem si takto pomáhať. Tak mi, prosím, nepripisujte to, čo nielenže neviete dokázať, ale ani nie je pravdou.

Toto je náš skutečný svět, pane Burkerte, akce a reakce a nedělám si iluze, bude hůř, a i když jsem ztratil důvěru v politiky a v mnohé dogmatické náboženské instituce, které vychovávají jen poslušné a nenávistné ovce, chlubí se kvantitou a ne kvalitou, a to je jedno, odkud pocházejí, a jaké mají či nemají vyznání, snažím se komunikovat s normálními lidmi a snažím se navrhovat v rámci svých časových možností nějaká reálná řešení, jelikož střet těch ovcí je nevyhnutelný. Teď jsem si vzpomněl na jednoho českého kamaráda, který mi řekl: „A proč se tomu střetu snažíš zábránit? Vyser se na to, války očistí svět od blbců...“

Otázka č. 34: K politikom, normálnym ľuďom a ovciam: Neviem, na základe čoho rozlišujete normálnych ľudí od ľudí, ktorých označujete za ovce, a do ktorej z týchto dvoch skupín, ktoré ste vytvorili, zaradzujete mňa. Prezradíte to? V každom prípade, nezdá sa mi ako prejav pokory to, ak ľudí, aj keď nie všetkých, považujete za ovce. Vám áno?

Otázka č. 34a: Ako špeciálnu skupinu uvádzate politikov, v ktorých, ako uvádzate, ste stratili dôveru. Nuž je to veľmi populárne, a aj ľahké, hádzať vinu za spoločenské problémy na politikov. Ja som, naopak, toho názoru, že každý národ má takú vládu, alebo vlády, pozostávajúce samozrejme z politikov, aké, alebo akých si zaslúži, a za druhé, nie len každý človek, ale aj každý národ si je strojcom svojho osudu. Čo si o tom myslíte? Zdá sa, že to je v rozpore s Vašimi vyššie uvedenými slovami.

Ovce, neovce, demokracia a mier v Európe sú veľmi ohrozené aj demografickým vývojom „v prospech“ ľudí, ktorí sa hlásia k „novej“ totalitnej ideológii, najčastejšie preto, lebo im bola nanútená od detstva ako vierovyznanie. Ibaže dôjde „k zázraku“ a väčšina týchto ľudí, ak dôjde na lámanie chleba a bude sa rozhodovať ako ďalej, či demokracia a základné ľudské práva, alebo islamské hodnoty, zvolia to prvé; aj napriek tomu, že X ľudí bude aj v budúcnosti podsúvať, že tieto sú v poriadku.

A ohledně islámských otázek, znovu vám navrhuji, stejně jako jsem navrhoval představitelům islámských organizací v ČR, jejich imámům arabsky mluvících, konvertitům i dalším oponentům, veřejnou debatu na jakékoliv islámské téma. Doba poštovního holuba je myslím za námi, tak pojďme diskutovat osobně a natáčet to. Já nemám potřebu lhát, ani se schovávat, jsem schopen vše metodologicky prokázat.

Máte dojem, že ja sa schovávam? Hádam ste si všimli, že nevystupujem pod nickom.

Metodologicky nemusíte nič dokazovať. Stačí, ak dáte odpovede na otázky, ktorým sa vyhýbate. Tak teda ešte raz: https://marcelburkert.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=692131.

A čo iné ako verejná debata sú verejné diskusie na blogu iDnes? Samozrejme, ak ich autor článku pripustí; čo u Vás pán Berrezouga rozhodne pravidlom nie je. Ale to už viete.

Mezitím vám přeji hezké svátky a budu se těšit na naší případnou intelektuální konfrontaci v Novém roce.

P.S.: Podľa kresťanskej tradície sa narodenie Ježiša neoslavuje 27.12. Ale, samozrejme, aj ja Vám prajem všetko dobré v novom roku, a myslím to úprimne, čo je hádam vidieť aspoň na tom, že Vám vykám s veľkým „V“; nedívam sa na Vás s dešpektom.

Autor: Marcel Burkert | středa 16.1.2019 23:55 | karma článku: 16.60 | přečteno: 449x

Další články blogera

Marcel Burkert

Bologna a Ravena. V regióne Emilia-Romagna.

Bologna je so svojimi 404 tisícmi obyvateľov 7. najväčším talianskym mestom, a to za šiestym Janovom (679 tisíc) a pred ôsmou Florenciou, ktorá má len o jednu tisícku menej obyvateľov ako ona - Bologna.

25.2.2024 v 22:36 | Karma článku: 11.01 | Přečteno: 178 | Diskuse

Marcel Burkert

Bratislava a jej vybrané okrajové mestské časti 2004 - 2010 a 2017 - 2019

K roku 2024 je tomu len 106 rokov, čo sa rozhodovalo, či dnešné najväčšie slovenské mesto bude pripojené k Československu, k Maďarsku, alebo k Rakúsku

27.1.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.09 | Přečteno: 285 | Diskuse

Marcel Burkert

Zákutia Benátok. A Chioggia - ako dodatok.

V celej histórii Talianska ho jeho severovýchodné regióny spájali s exotickým vonkajším svetom Byzancie a Orientu. Túto funkciu spojovateľa s exotickým svetom, a nielen pre Taliansko,

10.1.2024 v 22:19 | Karma článku: 11.49 | Přečteno: 160 | Diskuse

Marcel Burkert

Z pláží do hôr. Mallorca 2/2 + ostrov Sa Dragonera

Mallorca, po slovensky Malorka, je dlhá približne 110 a široká 70 km. Cez celú jej západnú časť sa tiahne pomerne vysoké pohorie „Sierra de Tramuntana", zapísané do zoznamu UNESCO.

28.12.2023 v 21:46 | Karma článku: 10.66 | Přečteno: 175 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 30.83 | Přečteno: 426 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 27.08 | Přečteno: 1504 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.96 | Přečteno: 252 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 189 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 254 | Diskuse
Počet článků 111 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1025

bežec na dlhé trate a dekonšpirátor; teda mám za to, že za zlom vo svete nie sú ani USA, ani Židia, ani tajné spolky, ale prepestovaný rozum, absolútna neznalosť zmyslu života, duchovná lenivosť. Neschvaľovateľ ruskej okupácie Ukrajiny, kritik socializmu s "ľudskou tvárou", aktívny skeptik poukazujúci na nebezpečenstvá vyplývajúce zo pseudohumanizmu, fanatického multikulturalizmu. z totálne prekrúteného učenia proroka Mohameda jeho následovníkmi, širenia ich politickej ideológie pod maskou náboženstva, slepej viery v toto učenie zo strachu pred fanatikmi, alibizmu moslimských a tiež európskych lídrov, ktorí otvárajú dvere tejto "novej" totalitnej ideológii.  

Na blogu iDnes od 10.1.2010 článkom "Čo je cennejšie, zdravie, alebo poznanie?". Na blogu Sme od r. 2007. http://burkert.blog.sme.sk/

 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...