Aj v predvojnovom Nemecku bola poslušnosť považovaná za cnosť

14. 12. 2016 20:55:00
V analýzach príčin vzniku, a nie len vzniku, ale aj príčin rozsiahlej verejnej podpory fašizmu a nacizmu v Nemecku sa hovorí o jednom podstatnom faktore, ktorý k tomu prispel - bola ním veľmi prísna autoritatívna výchova.

Samozrejme, nikto netvrdí, že nás čaká podobný scenár ako v predvojnovom Nemecku. Chce sa tým len poukázať na to, že dieťa, ktorým je manipulované, alebo vyrastá v autoritársky fungujúcom prostredí (prirodzená autorita je niečo iné), v budúcnosti pravdepodobne bude manipulovať svojimi deťmi, alebo bude autoritatívne vystupovať voči tým, ktorí sa dostanú pod jeho moc. A ak sa tak stane, potom bude záležať na tom, do akej miery sa ďalej presadí, koľko ľudí bude mať pod sebou a akou odolnosťou proti manipulácii budú títo ľudia disponovať.

V každom prípade, platí, že pre zachovanie demokracie, o ktorej vždy boli veľmi dôležití práve nemanipulovateľní občania odsudzujúci autoritatívne prejavy. Veď aj Hitler prišiel k moci legálne tým, že zmanipuloval davy.

Slepá poslušnosť je v príkrom rozpore s princípom demokracie, o ktorej sme presvedčení, že napriek všetkým úskaliam je tým najlepším známym spoločenským usporiadaním. Demokracia nepotrebuje poslušnosť, ale aktivitu, iniciatívu a zodpovednosť. Poslušnosť nie je cnosť. Ale aktivita, iniciatíva a zodpovednosť. To nemá nič spoločné s podporovaním neporiadku, nedodržiavaním pravidiel a pod. ako si mnohí tento prístup radi vysvetľujú, aby sa ho spochybňovali. Lebo sú naučení na poslušnosť a slepé prijímanie toho čo povedia autority. Lebo je to tak pohodlnejšie.

Vedenie detí k zodpovednému správaniu však vyžaduje určitý čas, námahu a trpezlivosť. Zatiaľ čo vyžadovanie poslušnosti je skratkou. Skratkou s rizikami do budúcnosti a negatívnymi následkami, ktoré zožíname v mnohorakých formách už, alebo aj, v súčasnosti.

Jednou zo základných úloh výchovy je naučiť deti robiť správne veci preto, že pochopili, že sú správne, a nie preto, že sa boja trestu. Chybou je, že niekedy sa toto partnerstvo zamieňa „s výmenou pozícií". Opúšťanie autoritatívneho prístupu bez výmeny výukových postupov môže skutočne viesť k chaosu.

Tresty zastavujú, ale nebudujú. Trestom môžeme niekoho primäť k tomu, aby urobil niečo, čo chceme alebo čo nechceme. Avšak mechanizmus, ktorým toho dosiahneme je založený na strachu, nie na osvojovaní morálnych hodnôt. Tresty na prvý pohľad môžu byť veľmi účinné, avšak daň, ktorú za to platíme, je však príliš vysoká.

Poslušnosť je napriek všetkému stále považovaná za cnosť takmer vo všetkých rodinách, základných a stredných školách Slovenska; a zďaleka nie len Slovenska. Jak odmeny tak aj tresty sú však manipuláciou s druhým človekom. Dajú sa vyjadriť vetou: Urob toto a dostaneš tamto, ak to neurobíš, stane sa Ti táto nepríjemnosť.

Aj keď pre zachovanie demokracie sú veľmi dôležití nemanipulovateľní občania odsudzujúci autoritatívne prejavy a slepú poslušnosť, naša výchova v rodinách a na školách je založená na manipulácii, ktorej cieľom je dosiahnuť poslušnosť. Dôvodom tohto nášho správania je to, že nevieme, sme príliš pohodlní, alebo nemáme čas viesť deti k zodpovednosti, lebo tento čas "potrebujeme" venovať "dôležitejším veciam". Tiež by to vyžadovalo zbúranie mnohého nesprávneho v nás a v našom výchovnom a aj vzdelávacom systéme. Už samotná otázka, či je niečo potrebné zmeniť, je pre mnohých ľudí ohrozujúca. Zmena je záťažou, a to dokonca aj vtedy, keď ide o zmenu chcenú a pozitívnu. Odpor proti zmene je možné pochopiť, ale je ho možné aj prekonať.

Viac tu: http://http://blog.sme.sk/diskusie/2223435/1/aj-v-predvojnovom-nemecku-bola-poslusnost-povazovana-za-cnost.html

Použitá lit.: KOPŘIVA, P., NOVÁČKOVÁ, J., NEVOLOVÁ, D., KOPŘIVOVÁ, T. Respektovat a být respektován. 1. vyd. Kroměříž: Pavel Kopřiva - Spirála, 2005.

Autor: Marcel Burkert | středa 14.12.2016 20:55 | karma článku: 15.32 | přečteno: 362x

Další články blogera

Marcel Burkert

Bologna a Ravena. V regióne Emilia-Romagna.

Bologna je so svojimi 404 tisícmi obyvateľov 7. najväčším talianskym mestom, a to za šiestym Janovom (679 tisíc) a pred ôsmou Florenciou, ktorá má len o jednu tisícku menej obyvateľov ako ona - Bologna.

25.2.2024 v 22:36 | Karma článku: 11.01 | Přečteno: 178 | Diskuse

Marcel Burkert

Bratislava a jej vybrané okrajové mestské časti 2004 - 2010 a 2017 - 2019

K roku 2024 je tomu len 106 rokov, čo sa rozhodovalo, či dnešné najväčšie slovenské mesto bude pripojené k Československu, k Maďarsku, alebo k Rakúsku

27.1.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.09 | Přečteno: 285 | Diskuse

Marcel Burkert

Zákutia Benátok. A Chioggia - ako dodatok.

V celej histórii Talianska ho jeho severovýchodné regióny spájali s exotickým vonkajším svetom Byzancie a Orientu. Túto funkciu spojovateľa s exotickým svetom, a nielen pre Taliansko,

10.1.2024 v 22:19 | Karma článku: 11.49 | Přečteno: 160 | Diskuse

Marcel Burkert

Z pláží do hôr. Mallorca 2/2 + ostrov Sa Dragonera

Mallorca, po slovensky Malorka, je dlhá približne 110 a široká 70 km. Cez celú jej západnú časť sa tiahne pomerne vysoké pohorie „Sierra de Tramuntana", zapísané do zoznamu UNESCO.

28.12.2023 v 21:46 | Karma článku: 10.66 | Přečteno: 175 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 9.91 | Přečteno: 93 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 88 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 37.42 | Přečteno: 871 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 33.55 | Přečteno: 3278 | Diskuse
Počet článků 111 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1025

bežec na dlhé trate a dekonšpirátor; teda mám za to, že za zlom vo svete nie sú ani USA, ani Židia, ani tajné spolky, ale prepestovaný rozum, absolútna neznalosť zmyslu života, duchovná lenivosť. Neschvaľovateľ ruskej okupácie Ukrajiny, kritik socializmu s "ľudskou tvárou", aktívny skeptik poukazujúci na nebezpečenstvá vyplývajúce zo pseudohumanizmu, fanatického multikulturalizmu. z totálne prekrúteného učenia proroka Mohameda jeho následovníkmi, širenia ich politickej ideológie pod maskou náboženstva, slepej viery v toto učenie zo strachu pred fanatikmi, alibizmu moslimských a tiež európskych lídrov, ktorí otvárajú dvere tejto "novej" totalitnej ideológii.  

Na blogu iDnes od 10.1.2010 článkom "Čo je cennejšie, zdravie, alebo poznanie?". Na blogu Sme od r. 2007. http://burkert.blog.sme.sk/

 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...